Terug naar voorpagina

Over Frank van der Vorm

Bevlogen militair en maatschappelijk ondernemer, liberaal in hart en nieren.

Op een mooie zomerdag, 14 juli 1959 zie ik het levenslicht aan de Reeweg Oost in Dordrecht. Mijn vader is de beeldend kunstenaar Jan Andries van der Vorm (1929-1999), mijn moeder Henrica Alberta Verhees (1935-1996). Zij is geboren in de Brabantse Peel en voor haar huwelijk verpleegster. Door hard werken zorgen beiden ervoor dat het mijn broer en mij aan weinig ontbreekt.

Ik heb een brede belangstelling voor alles wat er in de samenleving gebeurt en ben heel gedreven in het vinden van oplossingen. "Als je wat wilt, zul je zelf het voortouw moeten nemen", is mijn motto en vanaf mijn dertiende jaar ben ik dan ook politiek en bestuurlijk heel actief. Vrijwilligerswerk probeer ik te combineren met school, studie en mijn werk als luchtmachtofficier en maatschappelijk ondernemer. Doorgaans met succes, maar soms neem ik teveel hooi op mijn vork. Eind jaren negentig doe ik mijn zakelijke activiteiten van de hand en richt me op enkele goede doelen.

Mijn beide ouders sterven kort na elkaar aan kanker en dit beweegt mij tot de organisatie van het Nationaal Oranje Gala voor het jubilerende Koningin Wilhelmina Fonds. Het evenement levert meer dan 100.000 gulden op voor de Nederlandse kankerbestrijding.

Ook de ontwikkeling van de multiculturele samenleving ligt mij na aan het hart. Als directeur van het Nationaal Oranje Comité weet ik het kroonprinselijk bruidspaar te interesseren voor een fonds ten bate van geslaagde multiculturele projecten. Dit resulteert in het Oranjefonds als nationaal huwelijksgeschenk.

In juni 2002 ga ik als eerste Nederlandse militaire waarnemer in dienst van het Ministerie van Buitenlandse Zaken naar het door een langdurige burgeroorlog geteisterde Soedan. Als sectorcommandant ben ik verantwoordelijk voor het vredesproces in een gebied half zo groot als Nederland. Met succes weten we de strijdende partijen uit elkaar te houden.

Na terugkeer uit Soedan begin ik met enkele Koninklijke bedrijven de hulporganisatie Royal Dutch Aid voor herstel van de essentiéle levensbehoeften in voormalige oorlogsgebieden. Met weinig geld helpen we tot op de dag van vandaag bijna 100.000 Soedanezen aan een blijvende toegang tot schoon drinkwater.

Het ambitieuze jubileum 200 jaar Koninklijk blijkt te hoog gegrepen voor het verbond van Koninklijke bedrijven, verenigingen en instellingen. Ondanks alle beloftes komt er niet genoeg geld. De stichting heeft inmiddels een doorstart gemaakt.

Als zelfstandig adviseur blijf ik bedrijven, verenigingen en instellingen helpen bij de aanvraag- en bestendiging-procedures van het predicaat Koninklijk, het predicaat Hofleverancier en de Koninklijke Erepenning (zie www.Erezaak.nl).

Vanaf 2008 werk ik voor gConcepts aan de introductie van milieuvriendelijk personen- en goederenvervoer. Dit resulteert in 's-werelds eerste Light Urban Vehicle (LUV), een lichtgewicht, volledig elektrisch stadsvoertuig. Enkele tientallen LUV's rijden vijf jaar op proef in Amsterdam en Den Haag als gCab.

In 2014 zendt Defensie mij opnieuw naar (Zuid-)Soedan. In de rang van luitenant-kolonel vervul ik zes maanden de functie van hoofd van het VN-ontwapeningsprogramma.

Bij terugkomst van deze vredesmissie blijkt mijn bedrijf voor een groot deel leeggestolen. Ik neem afscheid van het resterende personeel en ga verder als militair en zelfstandig adviseur. Voor Defensie ben ik projectofficier Nationale Inzet, coördinator vluchtelingenzaken en vanaf februari 2018 stafofficier operaties. Inmiddels ben ik opnieuw op uitzending, maar daarover later meer.

Never a dull moment!